خواص
1- افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی
فعالیت آنتی اکسیدانی محصولات زیره( روغن ها و عصاره های آبی) در آزمایشهای گوناگون نشان داده شده است.
مواد موثر موجود در زیره باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد می شوند. خاصیت ضد رادیکالی زیره ی سبز سازوکار اصلی صفات دارویی این گیاه است.
2- ضد میکروب
تحقیقات فراوانی، فعالیت ضدمیکروبی بالقوه ای را برای زیره ی سبز(روغن یا عصاره ی آبی) ثابت شده است.
3- تسریع کاهش وزن
مصرف گیاه زیره، می تواند با حفظ یکپارچگی سلول های بتا در جزایر لانگرهانس لوزالمعده اثر مفیدی بر کاهش وزن و شرایط متابولیک بدن داشته باشد.
در تحقیقات خانم هایی که از زیره برای لاغری استفاده می کنند ، سرعت کاهش وزن و چربی سوزی خصوصا در ناحیه شکم بیشتر مشاهده شده است
نکته ای که باید توجه کنید این است که هر 20 روز استفاده از زیره 10 تا 15 روز استراحت نیاز دارد و در طول دوره باید آب بیشتری استفاده کنید . در غیر این صورت دچار چروک پوستی می شود (مناسب خانم های سرد مزاج )
4- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
ترکیب آلی آروماتیک زیره به نام کومین آلدهید، با فعال سازی غدد بزاقی، هضم اولیه ی غذا را تسهیل می کند.
تیمول موجود در زیره، همین کار را با غدد ترشح کننده ی اسیدها، صفرا و آنزیم های مسئول هضم کامل غذا در معده و روده انجام می دهد.
مصرف عصاره ی زیره باعث افزایش فعالیت آنزیم های آمیلاز، پروتئاز و فیتاز می شود که در هضم قند، پروتئین و چربی دخیلند.
ادویه هایی مثل زیره سبب افزایش اسیدهای صفراوی می شوند که این اسیدها، در فرآیند هضم نقش مهمی دارند. زیره به دلیل داشتن روغن های ضروری، منیزیم و سدیم، روند هضم را بهبود می بخشد و مصرف آن با آب داغ سبب تسکین درد معده می شود.
در اینجا باید توجه داشته باشید که ، مشکل کبد چرب نداشته باشید طبع و مزاج شما گرم نباشد.
5- ضد سرطان
آنتی اکسیدان هایی مثل اوژنول و لیمونن در زیره دارای صفات ضد توموری قوی هستند.
مکمل های غذایی زیره ی سبز باعث جلوگیری از وقوع سرطان کولون یا روده ی بزرگ می شوند.
زیره اثر محافظتی بر روده داشت و از میزان فعالیت بتا-گلوکورونیداز و موسیناز که باعث ایجاد سم در روده می شوند ، می کاهد.
6- تنظیم قند خون
زیره ی سبز به میزان زیادی سطح تحمل گلوکز را افزایش می دهد. عصاره ی متانولی دانه های زیره ی سبز میزان گلوکز خون، کراتینین و اوره ی خون را کاهش داد و میزان گلیکوژن و انسولین سرم خون در دیابتی ها را بهبود می بخشد.
ترکیبات موجود در زیره سبز از اثرات سوء دیابت می کاهد.
7- تقویت استخوان ها و مفاصل
اثر زیره در کاهش پوکی استخوان به حضور استروژن های گیاهی آن مربوط است. در افرادی که عصاره ی متانولی زیره را دریافت می کنند کاهش چشمگیری در دفع کلیسم در ادرار و افزایش کلسیم و قدرت مکانیکی استخوان ها دیده می شود. در پژوهش های انجام شده، افرادی که زیره مصرف کردند تراکم استخوان بیشتری داشتند.
8- تنظیم کلسترول خون
زیره باعث کاهش میزان چربی در بدن می شود.
مصرف زیره باعث کاهش تری گلیسیریدها و کلسترول LDL شد. اثر زیره بر کاهش کلسترول را می توان به ساپونین های آن(مواد گلیکوزیدی) نسبت داد که از جذب کلسترول جلوگیری می کنند و دفع آن را افزایش می دهند.
